donderdag 7 november 2013

Buy Nothing New maand - terugblik

In oktober heb ik meegedaan aan de Buy Nothing New maand.Ik heb weer veel over mezelf geleerd.

Ten eerste ik ben een impuls aankoper. Dat was lastig om in toom te houden in oktober. Sterker nog, op 1 november ging ik zielsgelukkig naar de Kreadoe... toen mocht het weer - haha. En op 2 november waren we samen uit en hebben geshopt, maar hielden het wel beperkt. Maar 1 'zomaar' cadeautje voor een vriendin en 1 'zomaar' cadeautje voor onszelf...
En ik heb in winkels gemerkt, ze spelen in op deze impuls-valkuil: In álle winkels, zelfs in de supermarkt, wordt er bij de kassa een poging gedaan je te verleiden tot impuls-aankopen.

Ten tweede, ik hou van cadeautjes geven. Maar ik heb gemerkt dat dit ook kan met zelfgemaakte dingen - dat wordt meestal meer gewaardeerd dan een gekocht cadeau - behalve als dat was wat de jarige job per sé wilde hebben ;-) En het is leuk om iets te maken, met die persoon in je hoofd! Daarom hou ik ook zo van post versturen. Daar kun je altijd iets leuks bij inpakken.

Ten derde, met kinderen is het lastig om niets nieuws te kopen zeker in deze tijd van Sinterklaas en Kerstmis. Alle speelgoed winkels sturen bladen, op tv wordt reclame gemaakt, ze horen iets van vriendjes... Maar mijn kinderen krijgen zakgeld en als ze ergens voor sparen mogen ze dat ook kopen. Gelukkig kunnen ze allebei prima met geld omgaan. Van wie ze dat hebben... hun vader waarschijnlijk...

Conclusie: een maand niets uitgeven lukt, maar structureel zie ik dat toch mislukken. Soms ontkom je er gewoon niet aan. Ruilen en tweedehands (of vintage) is geen probleem, maar dat kan niet met alles. Ondergoed koop ik toch liever nieuw, bijvoorbeeld.

Even iets anders:
Ik heb nog een vraag openstaan, na het verhaal over Antiek, Vintage en Tweedhands. Wat is dan Retro?  
Retro staat voor het teruggrijpen op producten en ontwerpen uit het verleden bij ontwerpen van diverse zaken of lanceren van producten: de vormgeving van nieuwe producten is niet zozeer een kopie van een eerder product, doch is erdoor geïnspireerd en verwijst ernaar terug. Tijdens het laatste decennium is retro in toenemende mate populair geworden. Het verschijnsel retro doet zich voor binnen vele terreinen, zoals beeldende kunst, kleding, architectuur, muziek, fietsen, meubels computers, computerspellen en sites.

xxx Emilie xxx

3 opmerkingen:

 1. Bedankt voor je openhartigheid! Ik heb graag meegelezen over je BNNM-avonturen. Je hebt het toch maar mooi gedaan, een maand lang heel lang bewust niet/minder geconsumeerd. Dat doet lang niet iedereen je na. Mooi toch, dat je je meer bewust bent geworden van je eigen (koop)gedrag? Dat niet meer rood staan, dat herken ik wel.. Voorheen (voor mijn huisopruimactie) stond ik iedere maand rood. Gat werd met 'nieuw' geld gevuld, maar ja... Dat ging er natuurlijk ook snel doorheen. En dat heb ik niet meer. En dat voelt super! Dat zijn die impulsaankopen (bij mij dan, he?) niet waard. Groetjes, heel fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch knap dat je het de hele maand hebt volgehouden. Je gaat toch anders nadenken over allerlei uitgeven. en dat het niet voor 100% is vol te houden. Ach, voor 80% is toch ook super.

  Fijn weekend, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb niet mee gedaan, maar zie bij mezelf ook dat de implus aankoop de boosdoender is wat betreft te veel geld uitgeven.

  En wat heb ik toch weer heerlijk gelachen om wat je schrijven haha.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank voor je reactie!