dinsdag 29 oktober 2013

Buy Nothing New Month - week 4

Zoals jullie weten doe ik de maand Oktober mee aan de Buy Nothing New Month en daarover schrijf ik elke dinsdag.
Het ging deze week over Tweedehands en Vintage kleding.

Maar wat is nou precies het verschil?
Vaak lijkt het alsof de term vintage wordt gebruikt om tweedehands wat op fleuren. Dat is niet zo. Er zijn richtlijnen voor. De strekking is dat vintagekleding, kleding is tussen de jaren ’20 en eind jaren ’70, hoewel dat nu steeds meer doorgetrokken wordt naar halverwege de jaren ’80. Kleding van voor de twintigerjaren heet nu antiek, na de jaren tachtig is het tweedehands. Ook is er is de consensus dat vintagekleding designer kleding is, of van goede kwaliteit, en altijd onbeschadigd.

Mijn dochter past nu in kleding van mij uit mijn jeugd. Zij vind het geweldig om iets te dragen dat ik ook heb gedragen en ik vind leuk om te zien dat het haar zo leuk staat. Dit komt uit de jaren 70, dus dat is Vintage :-)

Met de uitgaven ging het afgelopen week eigenlijk super goed, ook al was het Herfstvakantie.
Manlief en zoonlief gingen dinsdag samen naar Lego World in de Jaarbeurs, maar daar hadden we korting op. Ze aten lekker samen een pannenkoek als lunch. Omdat zoonlief moeite had met kiezen wat hij dan wou, kocht hij niets (had gemogen hoor). Hij heeft besloten te gaan sparen voor de boomhut en via marktplaats lego te kopen.

We zijn woensdag naar de film gegaan, mét korting - haha - want we hadden de familie-prijs (2 volwassenen en 2 kinderen). Scheelt een hoop trouwens, nu konden we met z'n vieren voor 25 euro naar De Nieuwe Wildernis (ipv 37 euro). Héle mooie film over de Oostvaardersplassen!

Vrijdag gingen we naar Ballorig, maar daar heb ik een strippenkaart voor, dus de entree kostte (nu) niks. Wel kocht ik drinken en wat lekkers (10 euro)

Zaterdag gingen we naar de markt, maar hebben alleen etenswaar gekocht. Oh ja, ik heb dun hoedenelastiek gekocht om een armband te kunnen maken. (€2,-).
In het winkelcentrum kochten we kerstkaarten in de aanbieding (€ 3,-) en omdat mijn fineliners op waren (gebruik ik bij tekenen), heb ik nieuwe gekocht en betaald met de allerlaatste VVV bon (snik..)  van 10 euro.
De grootste uitgave was bij de Bart S.mit, waar ik voor dochterlief geld heb voorgeschoten voor een afstand bestuurbare auto die NU in de aanbieding was. Zodra ze het geld bij elkaar heeft (nog 7 euro) betaald ze het terug en krijgt ze de auto. Die staat tot die tijd ingepakt op de kast - arm kind - haha.

Daarnaast kwam de factuur voor de treinreis naar Oostenrijk volgend jaar, maar daar hebben we voor gespaard, dus die kon ik gewoon betalen.

Afgelopen week kwam het salaris en we stonden gewoon niet rood. Dat is ongekend, want de afgelopen maanden was het dramatisch en zaten we écht op het salaris te wachten. De maand was te kort voor het salaris - zeg maar.
Maar nu, ik ben helemaal blij, want we doen ook gewoon leuke dingen (zij het beperkt) en ik geloof niet dat de kinderen en wij iets te kort komen. Het idee dat we dus blijkbaar wel voldoende geld hebben om rond te komen, vind ik een super uitkomst van deze challenge. Maar volgende week maak ik de totale balans op, want we hebben meer ontdekt over ons uitgaven patroon :-)

Ik ben benieuwd hoe het komende week gaat. De maand is bijna voorbij... en dat is mooi want er is Kreadoe in de Jaarbeurs in Utrecht en daar wil ik gráág heen!

xxx Emilie xxx4 opmerkingen:

 1. Goed zeg, dat jullie zo veel leren hiervan! En ook de kids, niks mis mee om lego op Marktplaats te kopen ipv nieuw en eerste ergens voor sparen geeft een nog beter gevoel als je het eenmaal kunt kopen.
  Wij zijn ook naar De Nieuwe Wildernis geweest, (met bioscoopbonnen, kreeg nog geld terug, ha) werkelijk prachtig!!! Enneh, hoe zit het dan met retro???

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed! Inspireert me wel om zelf ook eens wat beter op te gaan letten waar ik mijn geld aan uit geef :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat goed van jullie........en wat een heerlijk iets dat je maand niet te kort is. Dank je wel voor je lieve lieve kaart........

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zijn jullie weer goed bezig geweest. Ik ben heel benieuwd naar wat je allemaal nog meer ontdekt hebt.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank voor je reactie!